Šta je investiranje?

Hajde da prvo definišemo investiranje. Investiranje je proces ulaganja slobodnog novca u kompaniju ili projekat u cilju da se količina uloženog novca uveća u odnosu na početak ulaganja i to u određenom vremenskom periodu. Ako bismo hteli da investiramo u kompaniju Apple, to znači da dajemo novac kompaniji, da može da ga koristi za svoje poslovanje, a za uzvrat kako kompanija raste, vrednost uloženog novca će biti veća. Zašto kompaniji treba vaš novac? Ako pozajmi od banke, mora da plati skupu kamatu, ako pozajmi od vas, ne mora da plaća kamatu, ali ima obavezu da ima pozitivan poslovni rezultat, kako bi vrednost investicije bila veća i vi kao investitori zadovoljni. Ukratko, dajemo naš novac da se dalje koristi i da se oplodi na konto pozitivnih rezultata. Mi na poslu koristimo vreme, znanje i rad da bismo zaradili novac, a investiranjem koristimo novac.

Osnovna pravila investiranja:

Tri osnovne stvari moraš znati pre nego što kreneš sa investiranjem.

1 – Definisati cilj investiranja novca

2- Steći dovoljno predznanja o finansijskom instrumentu u koji se ulaže

3 – Obezbediti kapital za investiranje

Svaka od ovih stavki ima svoje pojedinosti koje ćemo proći zajedno u ovoj školi. Za početak ćemo pričati o definisanju cilja investiranja novca, kao osnovi za pravilan odabir finansijskog instrumenta.

Definisanje cilja investiranja

Zdrav razum kaže: Investiraću novac da bi mi zaradio više novca, tj. da ga imam više. Dobro definisan cilj investiranja uz ovu teoriju dodaje sledeća pitanja:

U koju namenu ide ovaj investiran novac?

Koliko novca imam na raspolaganju?

Koliko mi je potrebno novca da imam kako bih ispunio svoju nameru?

Za koji vremenski period želim da se ostvari ova investicija?

 

Primer: Želim da investiram novac za školovanje deteta. Imam 1.000 EUR, potrebno mi je recimo 5.000 EUR. Imam 15 godina dok mi dete ne krene na fakultet.

Ovo nije bilo teško definisati, zar ne? Upravo smo jasno i glasno definisali cilj našeg investiranja.

Ovo je odličan početak jer se na osnovu ovih informacija može uraditi kalkulacija prosečnog godišnjeg prinosa.

Ovaj parametar je broj 1 parametar koji saznajete prilikom svake investicije. Kao kad vam banka ponudi oročenu štednju sa 3.2% kamate. Zapamtite ovaj broj!!!

Prosečan godišnji prinos

Kako da na osnovu naših podataka izračunamo prosečan godišnji prinos ili što bi banke rekle, kamatnu stopu?

Potreban novac 4.000 eur = 5.000 – 1.000

U periodu od 15 godina, u proseku nam treba 267 eur godišnje da bismo zaradili 4.000 eur posle 15 godina.

S obzirom da imamo 1.000 eur za uložiti, svake godine ovih 1.000 eur treba da naprave 267 eur, što je: (267/1.000)*100 = 26.7%- prosečan godišnji prinos.

Aha!!!! Saznali smo vrlo važnu informaciju, nama treba 26.7%, a banka nudi 3.2% Oročena štednja definitivno ne radi posao!!!

Imamo definisan cilj! Imamo definisan procenat prinosa! Sad imamo sa čim da upoređujemo naše zahteve sa ponudom na tržištu! Evo nekoliko primera godišnjih prinosa:

Investiciono zlato = 5-7%

Investicioni fond = 7-10%

S&P 500 ETF = 8-10%

Bitcoin = 116%

Crowdinvesting = 3-12%

Koka kola akcije = 20%

Hehe, nemoj da se odmah zalećeš na Bitcoin, pričaćemo i o rizicima! Definitivno na prvu loptu vidimo da uložiti u Kola Kolu ili Bitcoin može da nam napravi rezultat. Takođe i ako ne poznaješ ni jedan od ovih instrumenata, ne treba da brineš, sve ćemo zajedno proći.

Kako pronalazim godišnje prinose?

Ništa lakše! Google: Investment gold average annual return i dobijate gomilu sajtova koji vam kažu koliki je prosečan godišnji prinos na investiciono zlato.

Ok, ovo je samo početak, mnogo još faktora nismo uključili, ali je bitan rezultat. Nakon prve lekcije smo naučili da jasno i glasno definišemo cilj investicije, kako da izračunamo prinos i kako upoređujemo sa potencijalnim investicionim prilikama.

A tek se zagrevamo!!! Ajde sada zadatak za tebe, može?

Zadatak

Definiši bar tri cilja i izračunaj njihove prosečne godišnje prinose. Zapamti, investiranje novca je za budućnost, te u budućnost gledaj!

Evo primeri nekih ciljeva: Lični penzioni fond, školarina za decu, kupovina nekretnine, kupovina kola, jednom u životu putovanje od 10.000 eur, da dete započne svoj biznis…

Možete napraviti fiktivne ili realne ciljeve, bitno je da do sledeće lekcije osetite kako se formiraju procenti i kako ih je najlakše uporediti sa investicionim prilikama.

f

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adip isicing elit, sed do eiusmod. Tempor inciditnt ut labore et dolore magna aliqua.

prime@qodeinteractive.com

+381 123 456 677

Mon - Sat 8.00 - 18.00

Sunday closed