Loader

Šta je finansijska nezavisnost?

U poslednjih 10 godina se razvio novi pokret koji se zove finansijska nezavisnost. Živimo u potrošačkom društvu i sve je predodređeno kupovini materijalnih dobara i konzumaciji usluga, kao način da napunite svoje životne baterije. Za ove, nazovimo ih poduhvate, je neophodan novac. Novac koji vi često krvavo zarađujete, a nama se čini, prelako izdvajate.
I tako iz meseca u mesec. Radite od 9 do 5,  svaki radni dan, na kraju meseca ili početkom sledećeg dobijete platu i pređete u potrošački mod. Platite račune, platitte rate za kredite, šta vam ostane, trošite na hranu, odeću i generalnu sreću. I tako iz meseca u mesec. Zarađujete i trošite. Zarađujete i trošite... Na bankovnom računu ste stalno na nuli na kraju meseca, ali nije problem jer već sledećeg meseca dobijate platu, pa sve u krug. I tako do kraja svog života. Ne do penzije, jer je ona ionako mizerna, tako da sve veći broj naših sugrađana penzionera radi dodatni posao, tako da ćemo reći da sve tako radite do smrti.

Ovaj način života živi minimum 99% ljudi. I do sada se pokazao kao uređen sistem jer još niko nije umro od ovog načina života... Jel to tačno?

Većina bi se složila da jeste, ali mi se ne slažemo sa ovim načinom života. Ovo je jedan iskvaren način života i ne treba ga živeti ni jedan dan više!

Nema prevelike filozofije, jednostavno smo svi mi bili robovi ovog sistema, koji vas natera da razmišljate u skladu sa sistemom i da ga prihvatate takav kakav jeste, a u u poslednjih 10 godina, ovaj sistem i nije baš bio previše blagonaklon prema svima nama. A evo i kako i zašto:

1. Stopa otpuštanja i menjanja radnog mesta se povećala za više od 70%. Više nema sigurnih poslova. Svakim danom strepite da li ćete imati posao. A s obzirom da ste svakog meseca na nuli u kućnom budžetu, svaki mesec je bitan da dobijete platu.

2. Upotreba kredita bilo kojih namena je skočila za 500% u odnosu na 1990. godinu. Nekada su samo firme uzimale kredite za obavljanje poslova, sada su se ti krediti preneli i na fizička lica, koja najčešće ne razumeju koncept kredita. A osnovno pravilo je: kreditom nešto što košta 10.000 dinara u stvari plaćate 16.000 dinara i još ste prinuđeni da plaćate u ratama mnogo dalje nego to što ste kupili ima upotrebnu vrednost. Ne kapirate? Samo uzmite kredit za kola u iznosu od 10.000 EUR, taj kredit ćete morati da isplatite u narednih 7 godina i u ukupnom iznosu od 16.000 EUR, a vama su ta kola već posle 5 godina spremna za zamenu, ako hoćete da vozite siguran auto, kao što je nekada i bio.  

3. Porodični život je postao luksuz i zato se sve više intelektualaca odlučuje da kasnije zasnuje porodicu jer shvataju koliki je trošak i rizik ulaziti u zajednicu i dobiti dete ili decu i izdržavati, a da deca budu podmirena. Ali zar nije poenta da se dvoje mladih venčaju iz ljubavi. Jednom nam je rečeno: Ljubav je emotivna kategorija, brak je ekonomska kategorija. Zar nije brak samo zvanična potvrda od države da dvoje mladih žive u zajednici? Kako onda brak postaje izvor rizika, briga i strepnje šta će se desiti? Pa i kad izađete na neki sastanak sa devojkom/momkom, morate da platite za piće, hranu? Zar se ne kupuju pokloni za Novu godinu, godišnjicu, tra la la... Kada uđete u bračnu zajednicu, tada ulazite i u ekonomsku kategoriju. Ili to samo tako izgleda...

Šta je finansijska nezavisnost na kraju?
Mnogo je opširna tema da bi se smestila u jednu ili dve rečenice. Najprostije rečeno, finansijska nezavisnost je način razmišljanja o novcu, navike i taktike koje treba da usvojite kako biste uspešno vladali svojim novcem, sve do momenta kada novac za vas bude predstavljao samo i ponovićemo SAMO sredstvo plaćanja. Da o novcu ne razmišljate uopšte na način na koji ste do sada razmišljali, a to je da li će biti dovoljno novca, da li imate siguran posao, da li će da legne plata na vreme... Kada budete finansijski nezavisni, o novcu ćete razmišljati samo u trenutku kada treba da platite i da izvadite taj novac.

Nije poenta da vam pokažemo kako da zaradite bilione dinara, niti da postoji neki neiscrpni izvor novca, odakle možete da izvlačite novac. Novac se uvek zarađivao krvavim radom, sada se zarađuje i zarađivaće se kada deca vaše dece budu bila u penziji. Ali nije bitno koliko zarađujete, već kako se ophodite sa novcem kojim raspolažete, koliko ste dobri u upravljanju novcem, koja su pravila ispravne potrošnje, šta nikako ne smete da radite sa novcem i šta raditi sa novcem koji uštedite.

Kroz niz blogova ćemo pokušati da ovaj koncept približimo svim zaninteresovanim osobama, koje bi htele da žive na način na koji smo prethodno opisali.

Za ovo je neophodno strpljenje i dosta rada, jer se ništa ne dešava preko noći, a pogotovo bilo koji oblik nezavisnosti.

Ako ste zainteresovani da isprobate naše tehnike, slobodno nastavite sa sledećim tekstom: