Loader

Kako preživeti mikro ekonomsku krizu?

Jedan od najvećih izazova današnjice - imam pare, ali ih ujedno i nemam. Budite pripremljeni na tzv. mikro ekonomsku krizu. Kada odlučite da postanete finansijski nezavisni, prvi i najbitniji korak koji morate da preduzmete je da žrtvujete sve. I kada kažemo sve, mislimo na SVE! Morate da žrtvujete sve lepo na šta ste navikli, od noćnih izlazaka, putovanja, neplaniranih vikend avantura, do ,,sitnica" i ,,neophodnih stvari", kao što su rođendanski pokloni, večere u restoranima, nova odeća...

Sve počinje od potrošačkog društva
Svima je jasno da mi trenutno živimo u potrošačkom društvu. To znači da svoja osećanja, a pre svega svoje zadovoljstvo i mir, podmirujemo kupovinom proizvoda i usluga. Svaka ženska osoba, kada želi da okrene novi list u životu, ode kod frizera da dobije novu frizuru, zar ne? Zašto? Prokleto zašto? Zašto jednostavno ne okrenete novi list, nego vam je potreban dokaz u vidu nove frizure?! Ni muškarci nisu ništa pametniji, svoj novi list okreću u nekom noćnom klubu, uz šampanjac i striptizetu, sve dok se ne onesveste od alkohola sa barem 10.000 dinara manje u džepu. I kada ne okrećete novi list u svom životu, uvek se dešava jedna te ista pojava, da svoje emocije podmićujete slatkim malim materijalnim stvarima, koje u trenutku podignu vaše raspoloženje, ali ostanete uskraćeni za određenu svotu novca. I odmah da naglasimo, kada kupite sebi novu odeću, na primer, osećaj je do jaja! Stvarno jeste. Ali isto tako, sutradan gledate kako da platite račun za struju.

Kada žrtvujete, žrtvujte ama baš sve
Kada žrtvujete sve, žrtvujte i novac. S obzirom da želite da budete finansijski nezavisni, prvo treba da dovete svoj novac u red. Na osnovu činjenice koje smo opisali u blogu "Kako pravilno rasporediti mesečne prihode", rekli smo da svoja mesečna primanja morate da podelite tako da 50% od primanja ide na životne troškove, 20% na štednju, a 30% na investicije. Ali ni u jednom segmentu nema potrošnje na lično zadovoljstvo. NEMAAAAA!!!! Jednostavno nema. I ne treba da bude, jer su svi troškovi na lično zadovoljstvo upravo izvor vašeg nedostatka para na prvom mestu. 

Dajte mi primer
Samo se zapitajte, dođe leto, lepo vreme, ono Sunce prži, vama sve potaman i kažete sebi, joj što bi dobro došao jedan sladoled sada. Uh, kako ste u pravu, evo nama se sada upravo jede sladoled kada mislimo na leto. Još od čokolade, onaj Ultra Čoko Max! 


Majko naša, sada bismo ih barem tri komada odmah pojeli. Zapitajte se, da li kupovina tog sladoleda spada u jedne od ove tri važne kategorije: životni trošak, štednja i investicija. Naravno da ne spada. I ne može da spadne u životni trošak, jer ćete preživeti bez tog sladoleda. Kupovina sladoleda spada u tu jako nepopularnu kategoriju zvanu trošak na lično zadovoljstvo. I sledeći put kada budete razmišljali o kupovini tog sočnog, koko čoko, mini max sladoleda, kažite sebi STOP. Bez ovoga mogu, vreme je da promenim sebe i da pametno raspoređujem finansije.

Ponovite ponovo i ako treba na glas: 
VREME JE DA PROMENIM SEBE I DA PAMETNO RASPOREĐUJEM FINANSIJE!

Biće teško u većini slučajeva, moramo da priznamo. Mesečno kroz vaše ruke može da prođe i po nekoliko stotina hiljada dinara, a vi da ne vidite ni cvonjka. Zašto ne biste malo gricnuli taj kolač? Zašto da ne potrošite makar malo od toga zarađenog novca kada ste ga pošteno i zaradili? Pa valjda ste, majku mu, zaslužili? Jeste zaslužili, ali nakon grickanja tog kolača, više niste finansijski nezavisni, već morate ponovo da radite kao crnac kako biste ponovo zaslužili. A iskreno, nama ovo više zvuči kao da ste jedan mali poslušni psić koji za dobro ponašanje zaslužuje poslasticu. Da li želite da živite kao pas? Ne bismo se baš kladili u to...

Pa dobro, preteraste ga, pa može malo, neće da škodi!
HOĆE!!! I ima da vas boli sve do mrtvačke postelje. Zato što jedan zalogaj vodi drugom, a on vodi povećanju apetita. Činjenica je da i da imate primanja od 5.000 EUR mesečno, to ne može da vam pomogne da budete finansijski nezavisni. I sa tolikim primanjima, polako ćete početi da uzimate sve više i više novca za sebe i da se krećete starom stazom - vraćate se u klub potrošačkog društva. Samo što sa 5.000 EUR primanjima kupujete BMW na kredit, a ne FIAT. Iznajmljujete stan u centru grada, a ne u Borči (nemamo ništa protiv Borče, jednostavno je na ivici grada...). I samo trošite novac i svaki mesec morate da budete dobra kuca, koja je poslušna, kako bi na kraju meseca ponovo dobila svoju poslasticu, a to je platica.

Mi kažemo STOP nasilju nad investicijama! Stegnite kaiš nekoliko godina, a kao nagradu ćete dobiti novčano blagostanje. Nećete biti zavisni od vaše plate, a sve želje i prohteve će zadovoljavati izvori dodatnih prihoda. Budite pametni na vreme, kako bi vam budućnost bila mirnija.