Loader

Kako pravilno rasporediti mesečne prihode

50% IDE NA ŽIVOTNE POTREBE
Da započnemo sa premisom da radite na nekom poslu i od tog novca finansirate svoj život. Takođe, ako finansirate još nekog (majku, oca, brata, dete, kuče, beskućnika) to je vaš život i zato sve ide u isti koš.

Kada kažemo da finansirate svoj život mislimo na osnovne potrebe, hrana, piće, cigare, sve ono što na dnevnom ili nedeljnom nivou kupujete da bi vaš život funkcionisao.

Kada uradite mesečnu kalkulaciju životnih troškova ona ne sme da pređe preko 50% od visine prihoda. Ovo je zlatno pravilo!

Zašto baš 50%? Zato što i u najgorim danima, uvek imate duplo više prostora za novčani manevar, nego da vam ostane 10-20%. Odete kod zubara i on vas odere po džepu, sa 50% dodatnog novca, nećete se pitati gde su vam pare.

Dobro pametnjakoviću, a šta ako nemam toliku platu? Kako da stvorim??!!! - Odgovor je: pa prosto ko pasulj! Šalu na stranu, postoje tehnike pomoću kojih se dolazi do veće količine novca, ali jedno je primarno:

Ako ne zarađujete dovoljno da su vam troškovi 50%, MENJAJTE POSAO. Posao na kom se trenutno nalazite nije: Bogom dan, nije jedini, nije neophodan da biste preživeli, nije posao života, niti ste se usavršali na tom poslu i u toj oblasti da biste crkavali radeći, a da na kraju nemate para.

Neophodno je da imate dovoljno hrabrosti da kažete svom poslu NE, da se odvažite i nađete novi posao, bilo u drugoj firmi ili novoj profesiji.

Znamo preko 10 primera lično, koji su promenili profesiju i time promenili život. Mi smo menjali svoje profesije i to po minimum tri puta dok nismo našli odgovarajući. Postoje tehnike obezbeđivanja u slučaju da se menja posao, o tome u drugoj temi, ali je bitno da u svojoj glavi rešite da to želite.

20% IDE NA ŠTEDNJU - hm... Pričali smo ranije da štednja nije rešenje, a sad treba da štedimo??!!! Da, treba da se štedi, ali štednja nije rešenje finansijske nezavisnosti. Razlog je jako filozofski, ali treba da ima smisla. Živimo u svetu koji je nepredvidljiv. Danas imamo posao, sutra ga nemamo. Danas se odlično osećamo, sutra slomimo nogu. A pričali smo da za bilo koju aktivnost vam trebaju pare. E pa ovih 20% vam to i omogućava. Sklanjajte novac na neko sigurno mesto i čuvajte za crne dane, što bi se reklo. Sutra kada budete hteli da menjate posao, imate dovoljno sredstava da pregrmite najgore. Ako posle izvesnog vremena vidite da je ovaj novac dovoljan za neku investiciju, INVESTIRAJTE deo. Zlatno pravilo štednje: u šteku treba imati minimum onoliko para koliko vam treba da preživite barem 6 meseci, a da nemate nikakva primanja. Šest meseci je itekako dovoljan period da se fokusirate na novi posao.

30% IDE NA INVESTICIJE - kratkoročne ili dugoročne investicije su uvek šansa da se zaradi još više novca samo na osnovu uloženog. Uložite u berzu, podržite prijatelja u pokretanju privatnog biznisa, započnite svoj mini biznis, KAPITAL je nešto što danas malo ko ima i to se mora ceniti. Samo se zapitajte: da u ovom trenutku imate brilijantnu biznis ideju i da vam treba 10.000 eur da započnete, ko može da vam to da? Plus, da ga briga za taj novac? Sutra ako ulažete u prijatelja, mora da vas ceni i da bude odgovoran prema novcu, vi ako pokrenete biznis, sami znate koliko ste ga teško zaradili, a ako uložite na berzu u neku dobru firmu, menadžment te firme zna da ceni svoje investitore.