Loader

Kako biti finansijski odgovoran pred Novu godinu

Svi znamo šta predstavlja Nova godina. Puno sreće i radosti u jednom danu. Razmenjuju se pokloni, širi se ljubav. Tako i treba da bude. Ali sve ima svoju cenu. Sposobni smo da velike količine novca izdvojimo kako bismo dragoj osobi kupili savršen poklon. Ponekad, prestajemo da razmišljamo i o ceni. Posle Nove godine, sabiraju se kako utisci, tako i računi. Novčanik je sve tanji i tanji, a često pravdamo svoje nedolično ponašanje prema novcu da je bilo vredno kupiti te silne poklone.
Da se razumemo, nismo mi Grinč i nećemo da oduzmemo sreću božićnih i novogodišnjih praznika. Mi smo Deda Mrazovi savetnici i pokazaćemo kako da ovaj period prođete finansijski što bezbolnije.

Možete koristiti nekoliko tehnika finansijske samokontrole, kako biste sprečili preterani izliv novca iz vašeg novčanika.

Predlog broj 1: Odvojite unapred budžet za Novu godinu i raspodelite na vama drage osobe.
Recimo da možete da izdvojite 6.000 dinara za poklone za Novu godinu, a da vas ova cifra ,,ne boli" po džepu. Stavite ovaj iznos sa strane i krenite da planirate budžet. Recimo da imate u svom životu 5 dragih osoba. Svoj budžet ne morate da delite na jednake delove, već po svom osećaju odredite procenat. Na primer:
30% ide detetu / 1.800 dinara
30% ide supruzi / 1.800 dinara
20% ide roditeljima / 1.200 dinara
10% ide kumu / 600 dinara
10% ide komšiji / 600 dinara

Kada ste napravili procente i videli koliko koja osoba dobija novca, krenite u potragu za savršenim poklonom, ali u okviru planiranog budžeta. Sami ćete shvatiti da za navedeni novac ne možete da kupite detetu neki ogroman poklon, ali i dalje možete jednim poklonom srednje vrednosti izmamiti osmeh na licu vašeg deteta. Takođe, poklon koji ste kupili detetu i supruzi će sigurno biti vredniji od onoga što ste namenili vašem kumu, tako da će vam savest biti i dalje mirna. A kumu za 600 dinara uvek može da se nađe neka pristojna sitnica.

Naravno, ukoliko su vam budžeti daleko skromniji, uvek možete da manipulišete sa brojem osoba koje će ove godine da dobiju poklone kao i procente u okviru budžeta.

Predlog broj 2: Bolje skupljati novac unapred, nego vraćati nazad u novčanik
Klasičan predlog štednje za određenu svrhu, ali treba posvetiti nekoliko reči o ovoj temi sa praktične i psihološke strane. 

Ukoliko ste se odlučili za prvi predlog i napravili svoj budžet, ne znači nužno da ćete biti skromni. Možete definisati budžet i od 20.000 dinara i reći sebi da jeste mnogo, ali da ćete u narednim mesecima da manje trošite kako biste pokrili sav potrošeni novac. Greška u startu!!! Nikada ne razmišljajte o tome da ćete vraćati novac, a najmanje ne sebi. Potrebno je da budete sensai master finansija da vratite sami sebi novac u neki štek. Ali s obzirom da niste sensai master, onda ta opcija otpada. Jeste da je već sredina novembra, ali ako ste pametni, ne samo za Novu godinu, već za bilo koju priliku probajte sledeće: 

Tri meseca pre važnog događaja (u ovom slučaju Nove godine), planirani budžet podelite na tri jednaka dela i svakog meseca od svojih primanja izdvojte taj novac. Ako smo rekli da je budžet u prvom predlogu bio 6.000 dinara, svaki mesec od svoje plate stavite 2.000 dinara sa strane za ovu namenu. Kada kažemo 6.000 dinara da treba da potrošite, može zvučati i mnogo, ali 2.000 mesečno, tri meseca da štedite, već zvuči kao daleko manje opterećenje.

I da razjasnimo još jednu stvar. Zašto štedeti, a ne vraćati. Pa isto je kao i sa kreditima. U trenutku kupovine, osećaj da kupujete nešto nekome ili sebi je odličan, a posle se hvatate za kragnu, jer život ide dalje, troškovi ne spavaju, a vi ste već potrošili novac. Zato skupite novac za svoj budžet, potrošite ga i nastavite svoj finansijski život kao da tog događaja nije ni bilo.

Predlog broj 3: Kupujte poklone pre decembra
Novembar mesec je i dalje rizičan što se tiče cena, jer ni korporacije nisu mutave, ali i dalje imate šanse da prođete bolje nego pred samu Novu godinu. Ako krenete odmah da razmišljate kome i šta biste kupili, sebi dajete šansu da se nešto neočekivano desi. A daćemo vam realan primer uštede.

Vaše dete ima drugaricu i vi se družite sa njenim roditeljima (uzrast dece 3-4 godine). Vi ste tu devojčicu uključili u novogodišnji budžet. Šta jedna devojčica u tim godinama voli? Pa na primer glavne junake filma Frozen, Anu i Elsu (ko ne zna za ovaj film ili nema decu ili je izopšten iz sveta realnosti). Ako dopustite da joj kupite neki poklon sa motivima ovih junakinja pred Novu godinu, nemate vi vremena puno da razmišljate, već pravac Dexyco i prvo što vam padne pod ruku. A to nije ništa ispod 2.000 dinara. Ako pak, krenete da razmišljate unapred, znate da će se devojčica oduševiti skoro bilo čim što ima veze sa ovim junakinjama i možete da krenete u ,,potragu". Dok kupujete u mega marketima, zavirite u dečiju sekciju da vidite da li ima nešto sa spomenutim motivima, a da je na popustu. Mi smo, na primer, našli u jednom mega marketu set za ručavanje i puzzle sa ovim motivima i oba su bila na sniženju i oba poklona su plaćena ukupno 1.100 dinara. Sasvim slučajno, dozvolili smo sreći da nam se obrati. Ušteda od više od 40% i to dva poklona, a da ne pričamo da puzzle nikada neće izaći iz mode. Za svaku osobu napravite plan šta biste kupili i već od sutra krenite da skenirate police u prodavnicama da vidite da li se sličan artikal nalazi na popustu.

Predlog broj 4: u novogodišnjoj noći treba da izgledate savršeno. A možda i ne morate...
Diskutabilna tema, ali nemamo dlake na jeziku kada je u pitanju finansijska odgovornost. Ukoliko planirate da provedete novogodišnju noć van svog stana/kuće, dva velika troška dolaze kao prioritet:
  • Trošak izlaska
  • Trošak za odeću/obuću za proslavu

Što ste stariji, to vam nije toliko bitno gde ćete se pojaviti i kako ćete izgledati, tako da je ovo više tema za nešto mlađu publiku. Ali i ako ste željni da proslavite Novu godinu na nivou i u svojim 40im, odmah da vas zaustavimo!!!!

NIJE BITNO GDE ĆETE BITI I KAKO ĆETE IZGLEDATI!!!

Što ne znači da treba Novu godinu da provedete u raspaloj pidžami u svom stanu jedeći čips i gledajući ,,Srećne ljude", već da mudro odaberete mesto i odeću i naravno, najbliže osobe sa kojima ćete proslaviti kraj još jedne godine.

Predlog za mesto: nešto što je očigledan predlog, ali imajte na umu što manje popularno mesto, to imate veće šanse da se ne probudite odrane kože. Restorani se utrkuju da podignu što više cenu za to posebno veče, da jednostavno imate još na stotine manjih lokala koji ne mogu da pariraju po popularnosti, da često ni ne prave nikakve specijalne menije, ali rade za vreme novogodišnje noći i jedva čekaju da im neko uđe. U tim manjim restoranima imate istu ponudu pića i hrane, ali po normalnim cenama. A verujemo da više želite da se lepo provedete, nego da budete viđeni negde. Ako hoćete da budete viđeni, družite se sa Cecom ili Brenom, u suprotom, odaberite nešto nepopularniji restoran, rezervišite mesto i uživajte.

Predlog za odeću: Ako je predlog za mesto očigledan, ovaj predog je još očigledniji. Specijalna odeća za specijalnu priliku je savršen način da svoj novac bacite u reku. Ako mislite da nismo u pravu i da treba da se obučete lepo i to u novoj haljini ili pantalonama, savetujemo vam da odete do najbližeg mosta i novac koji biste potrošili na novu odeću/obuću lepo bacite sa tog mosta. Šalimo se, nemojte da ga bacate, već sačuvajte. Jel se sećate šta smo rekli o poklonima? Ako kupujete pred Novu godinu, onda kupujete bez razmišljanja koliko košta, jel tako? A prodavci nemaju posebnu cenu ako kupujete za sebe ili za poklon, što znači da će vas odrati samo zato što hoćete da se obnovite pred Novu godinu. A odeće u ormanu imate sigurno na pretek. I ako stvarno, ali STVARNO nemate, onda bolje kao i za poklone, primenite strategiju kupovine pre decembra. 

I za kraj...
Nova je godina... Ne očekujemo da gladujete, ne očekujemo da vaše dete bude tužno jer jedino ono nije dobilo poklon, niti da budete kod kuće, a da želite da negde drugde provedete tu čarobnu noć. Očekujemo da budete odgovorni prema svom novcu i da ga pametno planirate. Da posle novogodišnje noći možete da se probudite i da ne razmišljate gde vam je otišao sav novac, jer je tada već kasno. Isplanirajte budžet, kupujte na vreme i provedite tu noć sa svojim najdražim osobama na pristojan način. 

Ostanite dosledni, budite finansijski odgovorni.