Loader

Kada znam da sam došao do cilja?

Posle dužeg perioda, od minimum 5 godina, postavlja se pitanje šta ste uradili. Vremenski period od 5 godina je uvek idealan da se osvrnete u prošlost i pogledate šta ste uradili.

U prvih 5 godina, vaš cilj treba da bude potpuna finansijska nezavisnost. A šta to znači? To je onaj osećaj u životu da o novcu više ne morate da razmišljate.

Svi troškovi moraju da se finansiraju od mesečnog priliva onih izvora prihoda u kojima nemate izvršnu ulogu, već samo organizacionu. Ne treba da budete šef, već vlasnik tih izvora prihoda. Ako ste pokrenuli blog i zarađujete na reklamama, morate da imate barem jednu osobu koja održava blog, naplaćuje reklame i vama ispostavlja rezultate. Ako ste ulagali u berzu, mesečni iznos dividendi treba da bude značajna svota novca koja može delom ili u potpunosti da isplati sve vaše životne troškove.

Praktično rečeno, ne vozite bugati, ali se takođe više ne pitate odakle vam novac za sve potrebe. To treba da vam bude cilj. Sa dodatnim izvorima prihoda, u kojima vi direktno ne učestvujete, a imate prihode, postižete ovaj cilj.

Mukotrpan rad se uvek isplati. Vi se možete odlučiti nakon 5 godina da uvećate svoju mini imperiju i da uđete u još 5 godina trke ili da uživate u plodovima svog rada, bavite se poslom koji želite bez pritiska za novac i posvetite se drugim sferama života.