Loader

Bitcoin ponovo raste i to kao nikad do sada

Bitcoin ponovo raste. A mnogi stručnjaci su mislili da ova kripto valuta neće potrajati. Ali prevarili su se, sada se analizira njegov rast vredan stotine milijardi.

Pre dve godine je došlo do velikog pada kada je dostigao najniži nivo od oko 3000 dolara. Ali onda je počeo rast bitcoina. Sada je malo preko 18.000 dolara, što je apsolutni rekord.

Njegova tržišna kapitalizacija je već premašila maksimum svih vremena, piše mashable.com.

Postavlja se pitanje, šta doprinosi porastu Bitcoina. Mnogo faktora, ističu analitičari tržišta.

Konstatuje se da to nije najbrži način za slanje vrednosti sa jednog mesta na drugo jer centralizovane finansijske institucije mogu biti brže. Ali ono što je veoma važno je da je bitcoin iuzetno pouzdan i da nije imao ozbiljan bezbednosni problem za deceniju postojanja.

Na rast bitcoina veoma utiču promene koje se dešavaju poslednjih meseci u svetu zbog covid 19.

Kompanije kao što su Micro Strategy i Square počele su da kupuju Bitcoin i zbog toga što se procenilo da ga treba imati na svom bilansu stanja.

Grayscale kompanija za investiranje digitalnih sredstava i dalje uzima ogromne količine bitcoina. Isto je i sa Pay Pal koji je dodao kripto imovinu u svoje usluge, što je velika stvar.

Kompanije za upravljanje imovinom, kao što su Fidelity i BlackRock Nitcoin su prepoznale kao dragocenu priliku za investiranje.

Brzo institucionalno usvajanje Bitcoina možda je produženje novog maksimuma u narednim mesecima i godinama, rekao je Seamus Donoghue potpredsednik prodaje u Metaco.

Bitcoin kupuju i poznati, nedavno su to objavili reper Logic i glumica Maisie Williams.

Njegove loše strane ipak ostaju. Kolebljivost i relativna sporost, trgovci ga nisu baš prihvatili kao sredstvo plaćanja u kriznim vremenima smatrajući da Bitcoin nije sigurno utočište.

Pobornici ističu da je Bitcoin “digitalno zlato”, na koje ne utiču nepostojane monetarne politike, inflacija pošto nemaju veze sa centralnim bankama. A pogotovo kada se zna da i SAD i Evropa štampaju novac kako bi ublažili efekte pandemije covid 19, Bitcoin “zvuči kao dobra stvar koju treba imati.”

Treba naglasiti i to da su po mnogima trenutno dve glavne održive likvidne zalihe – zlato i bitcoin.

Ističe se da ipak treba biti oprezan jer kripto valute često posle naglog kretanja na gore imaju tendenciju naglog pada.