Loader

Da li znate ko su finansijski pedofili?

Možda jeste malo surovo, ali i mora da bude jer nisu u pitanju šaljive stvari već prilično ozbiljna tema.

Prvo pogledajte sebe. Da li smatrate da ste odrasli u svetu finansija? Koliko ste godina razišljali o novcu, koliko ste puta uložili novac, koliko puta ste izgubili novac prilikom investiranja, a koliko ste puta zaradili. Ako se odgovori na ovo pitanje zasnivaju na cifram 0 ili 1, pa čak i 3, 4, definitivno ste finansijski maloletnik. Što uopšte nije loša pozicija, jer se niko naučen nije rodio. Pa i ja sam nekada bio mlad i zelen.

E ok, ako smo utvrdili da postoje finansijski maloletne osobe, pa nažalost postoje i finansijski pedofili. Koji čekaju vas i vaš novac. Nude vam bogatstvo, brzu i efikasnu zaradu, finansijsku slobodu. Ponude vam bombone i kažu da dođete kod njih, da imaju mnogo više bombona. Posle Vam samo oduzmu novac i dostojanstvo.

Kako prepoznati finansijskog pedofila:

1. Nude vam brzu zaradu, često i da odmah krećete da zarađujete – Ni jedna legalna zarada nije brza, a pogotovo se ne zarađuje odmah. Nikad nije bilo, nikada neće biti! Kada pričamo o bilo kakavom obliku investiranja, sve se započinje sa pričom da je to dug proces i da moramo da naučimo da budemo strpljivi. Što i jeste. I kada svi pričaju da se Warren Buffet obogatio od akcija, nije se obogatio u prvoj godini poslovanja akcijama, već je mnogo mnogo duži period bio potreban. Zato, nema lake zarade za vas, samo pedofil može da profitira lako...

2. Nude vam veliki stepen prinosa na mesečnom ili godišnjem nivou – Ovo nije nemoguće jer po principu kamatnog računa biste bili bilijarder za godinu dana. A da je tako, neko bi već isplivao. Prosečno 7-15% godišnje je nešto što može da se računa kao uspeh koji nije zahtevao preveliki rizik. Postoje investicione prilike koje mogu da donesu i 100% godišnje, ali znajte da to rade samo finansijski dobro obrazovani ljudi i svaki ovakav poduhvat znači ogroman rizik. Zato, ako vam traže da uložite novac i da ćete za godinu dana zaraditi 100%+, znajte da ćete vrlo lako da se oprostite od novca koje ste uložili.

3. Ako postavite pitanje kako se povlači novac, koliko traje procedura povlačenja novca i kako se plaća porez državi, ne dobijate konkretan odgovor – Baš tako, jer opcija povlačenja novca i ne postoji. Ili ako postoji, verovatno da nije regulisano od strane države i ne plaća se nikakav porez na kapitalnu dobit. Svaka legalna investicija ima svoja jasno definisana pravila i država ih je uredila na način da se tačno zna ko i kada plaća porez. Zapamtite: Država ako misli da se negde može zaraditi, napravi zakon o plaćanju poreza. Ako nema države u priči, nešto debelo nije u redu.

4. Ako vam neko nudi da uđete u kompaniju i da je neophodno da platite članarinu, a da ćete samo prisustvom u kompaniji da zarađujete – Definitiivno je u  pitanju piramidalna šema... Ni jedna investiciona prilika u kome se ne stvara neka nova vrednost je osuđena na propast, a da ne pričamo o tome da je najčešće nelegalno. Šta znači stvaranje vrednosti? Na primer, uložite u akcije kompanije Tesla. Tesla proizvodi automobile. Proizvodnjom oni stvaraju novu vrednost. Da bi napravili automobil, njima treba novac. Vi dajete taj novac i oni prave automobil i prodaju na tržištu. Kako se proda automobil, vrednost akvcije skače i vi zarađujete u razlici u ceni. Ovo je jednostavan primer ulaganja u posao koji stvara vrednost. U piramidalnim šemama ne postoji nikakava proizvodnja (materijalna ili intelektualna), samim tim, nema šta da se prodaje i na kraju ako uložite, a na dnu ste piramide, poprilično možete da se oprostite od svog novca.